ZELFREDZAAMHEID

Zelfredzaamheid is een belangrijk onderwerp, zeker nu we gemerkt hebben dat er situaties zijn waarin psychische hulp niet altijd beschikbaar is. Hoe zelfredzaam mensen zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Je kan hierbij denken aan de manier waarop mensen omgaan met stressvolle situaties of klachten (coping strategieën). Maar naast de persoon zelf is ook de omgeving van belang. Denk bijvoorbeeld aan de mate van steun die mensen krijgen vanuit hun omgeving.

Door mensen zelfredzamer te maken leren ze welke acties ze zelf of met hun omgeving kunnen ondernemen om hun klachten onder controle te krijgen. Hierbij een aantal tips om mensen zelfredzamer te maken: - Onderzoek samen met mensen welke middelen ze tot hun beschikking hebben die kunnen helpen in tijden van crisis - Leer mensen hun sociale steunnetwerk kennen, benutten en waar nodig uitbreiden - Leer mensen hulp vragen, maar ook hulp geven. Wederkerigheid is belangrijk binnen relaties! - Geef mensen tools en handvatten om gevoelens en emoties te reguleren


Wil jij aan de slag met korte termijn veerkracht? Dan hierbij drie tips:

  1. Laat mensen met elkaar in gesprek gaan. Doordat mensen vertellen wat ze hebben meegemaakt kunnen ze hun gevoelens en emoties delen met anderen;
  2. Mensen die minder veerkrachtig zijn, kunnen veel leren van veerkrachtige mensen. Laat ze daarom met elkaar in gesprek gaan. Organiseer je groepsgesprekken? Laat dan ook een aantal veerkrachtige mensen daaraan deelnemen.
  3. Geef mensen tools en handvatten om gevoelens en emoties te reguleren. Dit helpt ze wanneer ze overspoelt dreigen te raken door gevoelens of emoties.
Workshops - Trainingen - Masterclasses - Feel it 2gether - Gerard Furnee Blog
Gerard Furnée
30 juni 2020

Contact

Drossaardstraat 4
5663 ER Geldrop
E: welkom@feelit2gether.nl
T: 06 – 57 46 12 83

KvK: 78075556
BTW: NL003282070B77
Rabo: NL75 RABO0354893769